چند سرنخ، برای ارتباط موثر با انسان‌ها

0 236

توانایی ارتباط موثر با انسان‌ها، مهم‌ترین تواناییِ موردنیاز در زندگی اجتماعی است؛ زیرا درصدِ بسیار زیادی از عمر شما، در رابطه با انسان‌های دیگر و همراه با آن‌ها سپری می‌شود؛ مانند رابطه با همکاران، رئیس، مشتریان، دوستان و خانواده.
توانایی ارتباط موثر با اشخاص، به پیشرفت شما در حرفه‌ای که دارید نیز کمک خواهد کرد. این مقاله را پس از مقاله‌ی مقدمه‌ای بر ارتباطات، به‌عنوان سرنخ‌هایی برای داشتن ارتباط موثر با افراد، تقدیم حضورتان می‌کنیم. با «مدیر شاد» همراه باشید.

10 سرنخ مهم برای ارتباط موثر

سرنخ‌های ارتباط موثر

صحبت کردن و برقراری رابطه با انسان‌ها، برخلاف ظاهرِ ساده‌ی آن، دارای رَوندی بسیار پیچیده است. این رَوند، وقتی‌که از بازخورد احتمالی فردِ مقابل مطلع نباشیم، پیچیده‌تر نیز می‌شود.

همیشه به این نکته توجه داشته باشید که ایجاد ارتباط با افراد، با ایجاد ارتباط موثر با آن‌ها فرق دارد و دو موضوع جداگانه است. برای موفق شدن در امور و حتی تغییر روال نامناسب کارهایتان، لازم است که تواناییِ ارتباط موثر را فراگرفته و در خود تقویت کنید، به این منظور، ابتدا به بررسی چند سرنخ مهم برای ایجاد ارتباط موثر می‌پردازیم:

۱. استفاده نامناسب از «زبان بدن»: انواع شکل‌های ارتباط غیرکلامی یا رفتاریِ یک فرد از طریق رفتارهای فیزیکی او، زبان بدن یا «تن گفتار» نامیده می‌شود. در هنگام ملاقات و یا روبرو شدن با انسان‌ها بخصوص در برخورد اول، باید نه‌تنها سخنان خود را کنترل کنید، بلکه باید مراقب زبان بدن و نوع حرکات بدنی خود و به‌اصطلاح ژستی که می‌گیرید نیز باشید.

برخورد اول، بسیار مهم است و خاطره‌ی آن هیچ‌گاه از ذهن انسان‌ها پاک نمی‌شود. هم‌چنین، در هنگام صحبت با افراد، نباید بین شما و شخص موردنظر، هیچ‌گونه مانع فیزیکی یا عاملی که باعث اختلال در صحبت یا مشاهده کردن یا شنیدن شود، وجود داشته باشد.

به‌طور تقریبی، بیش از ۵۰ درصد از موفقیت در ارتباط موثر، می‌تواند مدیون یک زبان بدنِ تأثیرگذار در نزد اشخاص باشد.

ارتباط موثر

در مورد زبان بدن، در مقاله‌های بعدی به‌طور مفصل‌تر، آموزش‌های لازم را تقدیم خواهیم کرد.

۲. بگذارید فرد مقابل، حرفش را تمام کند: قطع شدن حرف انسان توسط دیگری، جریان اندیشه را برهم زده و حالت ناخوشایند روانی ایجاد می‌کند. برای ارتباط موثر با دیگران، هیچ‌گاه سخن کسی را قطع نکنید؛ اگر در موارد استثنایی حتماً لازم بود که حرف کسی را قطع کنید، این کار را با ظرافت و ضمن عذرخواهی و بسیار کوتاه انجام دهید تا تأثیر منفیِ کم‌تری ایجاد کند.

۳. ابتدا تأثیر سخنی که می‌خواهید بگویید را برآورد کنید: مهم این است که سخن شما از طرف فرد مقابل، چگونه درک شود! سعی کنید برداشت انسان‌ها از سخنانتان را در نظر داشته باشید. این کار، به معنای تلاش شما برای پیوند با احساس فرد مقابل نیز هست.

۴. خوب گوش دادن را یک توانایی بدانید: اگر خوب گوش دادن را به‌عنوان یک توانایی در نظر بگیرید؛ اهمیت بیش‌تری برای آن قائل شده و درک بهتری از منظورِ افراد خواهید داشت. از سوی دیگر، هر انسانی دقت شما را به سخنانش احساس خواهد کرد و این امر در برقراری تفاهم بیش‌تر در بین شما زمینه‌ی مساعدتری پدید خواهد آورد.

۵. برای داشتن ارتباط موثر، حالت تهاجمی و یا دفاعی نداشته باشید، متعادل رفتار کنید: برخی انسان‌ها در هنگام صحبت کردن حالتی دفاعی و یا تهاجمی به خود می‌گیرند.

هنگامی‌که شخصی به‌اشتباهِ شما اشاره می‌کند، حالت دفاعی یا تهاجمی نگیرید، این موضوع نیاز به تمرین دارد تا در شما به‌خوبی جا بیفتد. به‌جایِ گرفتنِ حالت دفاعی یا تهاجمی، سعی کنید موضوع را به‌طور دقیق درک کرده و تلاشتان بر این نکته باشد که تعادل حالت خود را در هنگام ارتباط و گفتگو حفظ کنید.

۶. از موضوع اصلی دور نشوید: خارج شدن از موضوع بحث، رَوند ارتباط موثر را با اِشکال روبرو خواهد کرد و زمان را نیز هدر خواهد داد. بر روی موضوع اصلی متمرکز بمانید.

۷. از فکری که در سر دارید مطمئن باشید: باید از صحتِ ایده و گفته‌های خود مطمئن باشید تا اعتمادِ افراد به شما جلب شده و رَوند برقراری ارتباط موثر حفظ شود.

۸. از دریافت بازخورد، استقبال کنید: ارتباط موثر یک جریان دوطرفه است و استقبال شما از بازخوردها و نیز دادن بازخورد صحیح از سوی شما، برای برقراریِ ارتباط موثر ضروری است.

۹. از روش ارتباطیِ صحیح استفاده کنید: دست یافتن به یک ارتباط موثر، همیشه از طریق گفتگوی رودررو صورت نمی‌پذیرد. هر نوع ارتباطی نیاز به بستر و روش ارتباطیِ مناسب خود دارد، پس باید ملاحظه کنید که بستر و روش ارتباطی و نیز مکان مناسب برای ارتباط موردنظرتان چیست و کدام است.

۱۰. به گرمی دست بدهید: هرچند این موردِ پایانی، مهم‌ترین سرنخ برای داشتن ارتباط موثر نیست اما لازم است به یاد داشته باشید که هنگام دست دادن با افراد، فشار خیلی ضعیف دست، احساس نداشتن اعتمادبه‌نفس را به فرد مقابل، منتقل خواهد کرد. هم‌چنین، نباید دست فرد مقابل را زیاد بفشارید. در طرز دست دادن همیشه متعادل باشید.

منبع (ترجمه و تلخیص):
https://www.skillsyouneed.com/rhubarb/effective-interpersonal-communication.html

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.