چگونه مصاحبه کاری انجام دهیم؟

0 443

در این مقاله، اصول مصاحبه کاری برای مدیران و مصاحبه‌کنندگان، شامل مرحله‌های آمادگی، دیدار، بررسی و تصمیم‌گیری، توضیح داده می‌شود. هم‌چنین در مقاله‌ی مهارت برقراری ارتباط مؤثر- مصاحبه شغلی، مهارت‌های مربوط به مصاحبه‌شونده در دسترس علاقه‌مندان است. با «مدیر شاد» همراه باشید.

نکته‌ای مهم مورد انجام مصاحبه کاری

مصاحبه کاری بخصوص اگر که توسط یک نفر انجام شود، راهی مطمئن برای انتخاب بهترین نیروهای مستعد نیست. راه بهتر، انجام نوعی آزمونِ مرتبط با حل مسئله‌های کاری توسط متقاضیِ استخدام و سپس ترتیب دادن مصاحبه‌ی دوم، است.

مرحله‌ی آماده شدن برای مصاحبه کاری

نحوه‌ی آمادگی شما برحسب مسئولیتی که در استخدام افراد دارید می‌تواند متفاوت باشد. این مسئولیت‌ها می‌تواند تحت عنوان: مدیر منابع انسانی- ناظر و یا کارشناس فنی باشد.

• مهم‌ترین گام در استخدام، دانستن واضح این نکته است که در متقاضیان استخدام دنبال چه مهارت یا ویژگی‌هایی هستید.

• فرم تقاضای تمام متقاضیان استخدام را به‌دقت بخوانید و از حداقل، یک تا حداکثر، پنج، به آن‌ها امتیاز بدهید.

• در مصاحبه‌های گروهی، باید سؤال‌هایی که مطرح خواهند شد و فردِ مطرح کننده‌ی سؤال‌ها و جواب‌های مقبول از قبل مشخص شده و مورد توافق قرار بگیرند.

مرحله‌یِ انجام مصاحبه کاری

• با متقاضیان، برخورد مناسبی داشته باشید و تماس چشمی برقرار کنید، دست داده و لبخند بزنید. سعی کنید آن‌ها خودشان را راحت حس کنند. متوجه باشید که به‌احتمال‌قوی آن‌ها مضطرب هستند.

• به متقاضی یک صندلی نشان داده و او را دعوت به نشستن کنید، شاید او نمی‌داند که باید چه‌کار کند.

• اگر مصاحبه‌ی گروهی انجام می‌دهید، اعضای گروه را معرفی کرده و توضیح مختصری راجع به روال مصاحبه ذکر کنید. در طول مصاحبه یادداشت‌برداری مفید خواهد بود.

مصاحبه کاری
• فراموش نکنید که شما بازپرس نیستید! فقط می‌خواهید بدانید که آیا متقاضی قادر خواهد بود شغل موردنظر را عهده‌دار شود یا نه.

• بهتر است مصاحبه کاری را با سؤال ساده‌ای مانند: «در شغل فعلی‌تان (یا قبلی‌تان) چه‌کارهایی انجام می‌دادید»، شروع کنید.

ارائه‌ها

اگر روش مصاحبه کاری بر ارائه و یا سخنرانی، توسط متقاضی استوار است؛ پس از انجام ارائه، در مورد نکته‌های مهم با او صحبت کنید و ۱۰ دقیقه برای پرسیدن سؤال‌های مختلف زمان در نظر بگیرید.

هم‌چنین اگر از متقاضی، نوعی آزمون کتبی به عمل می‌آید می‌توانید سعی کنید نتیجه‌ی آزمون به‌عمل‌آمده را همان‌‌جا برآورد کرده و سؤال‌های لازم در آن مورد را از او بپرسید. به‌عنوان‌مثال می‌توانید از متقاضی بپرسید که به نظر او پنج اولویت کاری چیست؟

پرسش و پاسخ در مصاحبه کاری

سؤال‌های مصاحبه کاری در سه زمینه هستند:

۱. سؤال‌هایی بر مبنای تجربه و یا صلاحیت: برای این قسمت، سؤال‌هایی طراحی کرده و بپرسید که گذشته و مهارت‌ها و تجربه‌های شغلی متقاضی را مشخص کند. برای افراد فاقد تجربه‌ی کاری، مسئله‌ای مرتبط با شغل موردنظر طرح کرده و بخواهید که در مورد آن توضیح دهد.

۲. سؤال‌هایی بر مبنای فرضیات: برای این قسمت، سؤال‌هایی طراحی کرده و بپرسید که عکس‌العمل متقاضی در برابر مشکل و مسائل کاریِ موردنظر را آشکار کند. می‌توانید موضوعی را به‌صورت کتبی از قبل آماده کرده و از متقاضی بخواهید که راه‌حلی که به نظرش می‌رسد را برایتان بنویسد. (به قسمت ارائه‌ها مراجعه کنید)

۳. سؤال‌هایی بر مبنای آگاهی شخصی: برای این قسمت، سؤال‌هایی طراحی کرده و بپرسید که تناسبِ بین نیازهای شخصیِ متقاضی و آنچه می‌تواند به شرکت شما ارائه کند را برایتان مشخص سازد. به‌عنوان‌مثال می‌توانید از متقاضی بخواهید که نیازها و نقاط قوت خود را رتبه‌بندی کرده و نیز پنج مورد که در محیط کاری به او انگیزه می‌دهد را توضیح دهد.

از پرسیدن سؤال‌های عجیب‌وغریب یا سوءتفاهم برانگیز خودداری کنید؛ پس از پایان سؤال‌ها فرصت بدهید تا متقاضی نیز سؤال‌های احتمالی خود را مطرح کند.

مرحله‌ی بررسی در مصاحبه کاری:

• در طول مصاحبه به زبان بدنِ (تن گفتارِ) متقاضی دقت کنید.

• در هنگام پاسخ دادنِ متقاضی یادداشت برندارید، پس از پایان سخنان او این کار انجام دهید.

• در مصاحبه‌های گروهی، هر مصاحبه‌کننده، هم‌زمان با پاسخ‌های متقاضی، باید امتیاز هر بخش را ثبت کند، در غیر این صورت تا ۴۵ دقیقه بعد، جزئیات را فراموش خواهد کرد!

• به دلیل فوق، در مصاحبه‌های گروهی، به‌محض خروج متقاضی از اتاق، گروه مصاحبه‌کننده باید در مورد او بحث و امتیازدهی کند.

مرحله‌ی تصمیم‌گیری در مصاحبه کاری

• اگر احساس کردید که یک یا چند متقاضیِ ضعیف به مرحله‌ی پایانی راه یافته‌اند، علت را یا در غفلت از سطح مهارت آن‌ها و یا در امتیازدهی غلط بجویید. اگر ناظر استخدام دارید، وجود او در این مرحله مفید واقع خواهد شد.

• حس غریزی خود را که می‌تواند باعث شود از کسی خوشتان یا بدتان بیاید در داوری نهایی خود دخالت ندهید.

• شما قصد دارید بهترین متقاضی را انتخاب کنید. سعی کنید به نوشته‌های متقاضیان اکتفا نکرده و با آن‌ها و نیز دیگر متصدیان استخدام، صحبت کنید تا از اشتباه مصون بمانید.

منبع (ترجمه و تلخیص):
https://www.skillsyouneed.com/ips/interviewing-skills.html

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.