مهارت برقراری ارتباط موثر- مصاحبه شغلی

0 842

مصاحبه شغلی در مقطعی از زندگی افراد، مهم‌ترین مهارت برقراری ارتباط موثر محسوب می‌شود. در این مقاله اصول مصاحبه شغلی برای مصاحبه‌شونده و آنچه باید انتظار وقوع آن را داشته باشد و انتخاب عکس‌العمل‌های مناسب، موردبررسی قرار می‌گیرد. با «مدیر شاد» همراه باشید.

مصاحبه شغلی
مصاحبه شغلی حساس‌ترین مهارت برقراری ارتباط موثر

برای یک مصاحبه شغلی باید به‌خوبی آماده شوید. نکته‌ی مهم برای حضور در هر مصاحبه کاری، توجه به این نکته است که یک مصاحبه شغلی، جریانی دوطرفه است. بهتر است در مصاحبه شغلی، مهارت برقراری ارتباط موثر را صادقانه به کار گرفته و خودتان را آن‌چنان‌که هستید معرفی کنید.

مهارت برقراری ارتباط موثر: آمادگی پیش از مصاحبه شغلی

• نسبت به بررسی پیشینه و وضعیت فعلی شرکت یا مؤسسه‌ای که با آن قصد همکاری دارید، اقدام کنید. به این منظور وب‌سایت شرکت مذکور را بررسی کرده و تا آنجا که می‌توانید در مورد فعالیت‌های آن، اطلاعات جمع‌آوری کنید. در این مسیر، از وظیفه‌ها، هدف‌ها، ارزش‌گذاری‌های، نحوه‌ی هماهنگی و سلیقه‌ی کاری آن شرکت، آگاه شوید.

• در صورت امکان، جزئیات کارهایی را که باید در صورت همکاری با آن شرکت انجام دهید به‌صورت یک فهرست بنویسید.

• سؤال در مورد امکانات رفاهی شرکت یا محل کار، مشکلی ندارد ولی در مصاحبه شغلی طوری جلوه نکنید که حس شود به موضوع‌های غیر کاری بیش‌تر علاقه‌مند هستید.

• از شرح وظایف و ساعات کاری، ایاب‌وذهاب و جزئیات آن مطلع شوید.

• در پرسشنامه و یا رزومه‌ی کاری خود از جمله‌های کوتاه استفاده کرده بر نتیجه‌های کاری درخشانِ قبلی خود و این‌که چگونه می‌توانید موفق شوید متمرکز بمانید.

• برای دلیل استخدام خود در آن شرکت، پاسخ مناسبی داشته باشید.

• اگر در حال حاضر شاغل هستید، می‌توانید مختصری در مورد وضعیت فعلی خود و این‌که چرا مایل به تغییر شغل خود شده‌اید؛ توضیح دهید.

• در تمام مراحل فوق جواب‌هایتان را بر روی مهارت‌های کاری خود بنا کنید و بر مهارت‌هایتان متمرکز بمانید.
انواع آزمون‌ها

برخی از استخدام‌ها دارای تست‌ها یا امتحان‌های خاص خود هستند. از نحوه‌ی آزمون یا تست موردنظر، به‌طور دقیق مطلع شوید و جهت آمادگی برای آزمون از روی حدس و گمان، تصمیم نگیرید.

موارد زیر را نیز به عنوان مهارت برقراری ارتباط موثر در مصاحبه شغلی،به‌خاطر بسپارید:

• برای انجام مصاحبه، به‌موقع و کمی زودتر حاضر شوید. مصاحبه‌کننده را منتظر نگذارید زیرا به‌احتمال‌قوی قصد مصاحبه با دیگران را نیز خواهد داشت.

• لباس مناسبی برای مصاحبه شغلی بپوشید. فراموش نکنید که پوشیدن لباس مناسب، بخشی از مهارت برقراری ارتباط موثر است. در برخی شرکت‌ها بخصوص شرکت‌های فنی، لباس کارکنان در اغلب موارد عادی است، بااین‌همه فراموش نکنید که از جنبه‌ی طرز لباس پوشیدن، در ذهن مصاحبه‌کنندگان داوری خواهید شد.

• حرکت‌های بدنی خود و نحوه‌ی رفتارتان را با مسئول مصاحبه هماهنگ کنید، اگر او با شما دست داد، دست بدهید، در غیر این صورت برای دست دادن اقدام نکنید.

• با مصاحبه‌کنندگان، تماس چشمی برقرار کنید، گاهی لبخند بزنید و حس الفت ایجاد کنید.

• به سؤال‌هایی که از شما پرسیده می‌شود جواب داده و در پاسختان از مثال‌های مناسب بهره ببرید.
مهارت برقراری ارتباط موثر-کارهایی که در مصاحبه شغلی نباید انجام دهید:

• از خودتان زیاد تعریف نکنید، علاقه‌مند و آماده‌به‌کار باشید.

• حاشیه نروید، مختصر و مفید حرف بزنید.

وضعیتی که در مصاحبه شغلی در انتظار شما است:

مهارت‌های مصاحبه شغلی

• در برخی شرکت ها برای انجام مصاحبه عادلانه و عدم اعمال‌نفوذ؛ مصاحبه شغلی توسط یک گروه سه یا پنج‌نفره انجام می‌شود، از اتاقی پر از افراد مختلف متعجب نشوید! یکی از آن‌ها شما را در ابتدا مورد خطاب قرار خواهد داد.

• به کسی که از شما سؤال پرسید جواب دهید و نه به گروه.

• شاید در بین جواب دادن شما، یکی دیگر از اعضای گروه سؤالی پرسید؛ در این صورت این بار به او جواب بدهید و نه خطاب به گروه.

ارائه‌ها

اگر قراراست مصاحبه شغلی شما به‌صورت ارائه یا سخنرانی انجام شود. از مقدار زمانی که در اختیار دارید مطلع شده و آن را رعایت کنید. اگر در اتاق، ساعت وجود نداشته نباشد، ساعتتان را روبرویتان بگذارید. به‌صورت مختصر و مفید ارائه‌ی خود را انجام داده و نتیجه‌گیری کنید.

مهارت برقراری ارتباط موثر- انواع سؤال‌ها در مصاحبه شغلی

محتمل‌ترین سؤال‌های آغازین از طرف اکثر مصاحبه‌کنندگان، این دو سؤال هستند: «چرا برای این شغل داوطلب شده‌اید؟» و یا: «کار جدیدتان را چطور انجام خواهید داد؟» برای این دو سؤال جواب‌های کاملی داشته باشید.

مصاحبه‌های شغلی مدرن بر اساس «شایسته‌سالاری» انجام می‌شود. آگاه باشید که مصاحبه‌کنندگان، به مهارت‌های شما و نحوه‌ی ارائه‌ی آن مهارت‌ها توسط شما متمرکز خواهند شد.

اگر تجربه‌ی کاری ندارید، نگران نباشید. آن‌ها از این موضوع آگاه هستند و امکان دارد برای این‌که شانسی به شما داده باشند سؤالی مانند این مطرح کنند: «اگر شما با فلان مسئله روبرو شوید چه طور عمل خواهید کرد؟» قصدشان این است که بدانند با مشکلات چگونه برخورد می‌کنید. از مهارت برقراری ارتباط موثر استفاده کنید و تمرکز خود را بر این نکته بگذارید که قادر به انجام آن کار خواهید بود. هر جا که لازم بود از آن‌ها خواهش کنید که منظورشان را بیش‌تر توضیح بدهند.

مهارت برقراری ارتباط موثر- پایان مصاحبه

در پایان مصاحبه شاید به شما گفته شود که اگر سؤال یا مطلبی دارید مطرح کنید. می‌توانید آنچه را که فکر می‌کنید در طول مصاحبه شغلی خوب توضیح نداده‌اید، توضیح دهید. یا در مورد شرح وظایف آن شغل و یا مسئله‌های مرتبط با آن سؤال‌هایی بپرسید. پرسیدن زمان اعلام نتیجه‌ی مصاحبه نیز پرسش بدی نیست.

هنگام خداحافظی با لبخند و تماس چشمی جدا شوید و اگر طرف مقابل دست داد، شما نیز دست بدهید و تأثیر خوبی از خود برجای بگذارید.

منبع (ترجمه و تلخیص):
https://www.skillsyouneed.com/ips/interview-skills.html

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.