کاریزما چیست؟ سفر به اعماق کاریزما

0 537

مفهوم کاریزما و کاریزماتیک بودن، انسان‌های کاریزماتیک یا چهره و شخصت کاریزماتیک، مواردی هستند که قصد داریم در طیِ چند مقاله، ابعاد کاربردی آن‌ها را برای استفاده در زندگی روزمره و رسیدن به موفقیت، مورد بررسی قرار دهیم. برای اینکه متوجه شوید کاریزما چیست با وب‌سایت مدیرشاد همراه باشید.

منظور از کاریزما چیستکمی کاریزما نوردی!

به نظر می‌رسد «ماکس وبر» نخستین کسی است که اصطلاح «کاریزما» را به مفهوم مصطلح امروزی آن به کار برده است. ماکس وبر این موضوع را در بحث «رهبران کاریزماتیک» مطرح کرد. او یک جامعه‌شناس و تاریخ‌دان خردگرا بود.

مفهوم کاریزما و کاریزماتیک بودن پس از ماکس وبر دچار دگرگونی‌هایی شده است و کتاب‌ها و مقالاتی که در طول دهه‌های مختلف در این مورد نوشته و منتشر شده‌اند؛ از این سیر تدریجیِ دگرگونی تبعیت می‌کنند.

کاریزما یعنی چه؟

معنای لغویِ کاریزما از کلمه‌ی انگلیسی «کریس» charis به معنای شفقت و توجهِ خدایان است. اگر کمی بیشتر به عمق قضیه برویم متوجه خواهیم شد که این واژه‌ی انگلیسی، ریشه در افسانه‌ی دختری به نام «خاریس» دارد که در ادبیات یونان یکی از نمادهای جذابیت و زیبایی بوده است.

در یک تعریف کلی، می‌توان قدرت اثرگذاریِ حضوری و کلامی، تحت تأثیر قرار دادن و جهت‌دهی به افراد را که در جذابیتی یکپارچه تجلی می‌یابد؛ کاریزما و فرد واجد چنین ویژگی‌هایی را فرد کاریزماتیک نامید.

با توجه به معنای فوق، متوجه می‌شویم که بحث کاریزما و کاریزماتیک بودن می‌تواند در بسیاری از زمینه‌های زندگی انسان‌ها مطرح و تأثیرگذار باشد؛ از روانشناسی و جامعه‌شناسی گرفته تا بحث سیاست و ارتباطاتِ مختلف فردی و اجتماعی.

قدر مسلم این است که فرد کاریزماتیک در هر زمینه‌ای می‌تواند دیگران را کم‌وبیش به مسیری که می‌خواهد سوق دهد.

بررسی دقیق‌تر مفهوم کاریزما، کاریزما چیست؟

گفتیم که کاریزما عبارت از داشتن توانایی جذب اطرافیان و تأثیرگذاری بر آن‌ها است. زمینه‌های مختلفی برای ظهور افراد کاریزماتیک وجود دارند. برخی افراد کاریزماتیک حتی می‌توانند انسان‌های خاموش و ساکتی باشند که با حالت خود، دیگران را جذب کرده و تحت تأثیر قرار دهند.

بعضی دیگر از افرادِ کاریزماتیک با نوع رابطه برقرار کردن خود محل توجه‌اند و برخی به خاطر عشق و علاقه‌ای که دارند مورد توجه هستند.

در همه‌ی این موارد، کاریزما نتیجه‌ی رابطه‌ی عالی و تواناییِ ارتباط برقرار کردن مؤثر است.

محققان دانشگاه «تورنتو» در کشور کانادا در مورد ویژگی‌های افراد کاریزماتیک با انجام تحقیقی گسترده در مورد بیش از هزار نفر به نتایج در پی آمده رسیده‌اند:

  • کاریزما، قدرت تأثیرگذاری، توانایی رهبری و قدرت «هستیِ» فرد است.
  • کاریزما، قابل دستیابی بودن (جوش خوردن با دیگران) و دلپذیر بودن است.

تست سنجش میزان کاریزما

تشخیص و سنجش میزان کاریزما در افراد امکان‌پذیر است.

برای این‌که بدانید خودتان دارای چه درجه‌ای از کاریزما هستید، می‌توانید یک تست انجام دهید. به این منظور، برای شش موردِ مطرح شده در زیر، امتیازی بین یک تا پنج برای خود در نظر بگیرید.

  1. شخص کاریزماتیک در هر مکانی خودبه‌خود به چشم می‌خورد
  2. شخص کاریزماتیک می‌تواند انسان‌ها را تحت تأثیر خود قرار دهد
  3. او می‌داند که چگونه گروهی از انسان‌ها را راهبری کند
  4. او به انسان‌ها احساس راحتی، حسی دلپذیر یا هیجان می‌بخشد
  5. در اکثر موارد به روی دیگران لبخند می‌زند
  6. با هر کسی می‌تواند به‌نوعی به توافق برسد یا او را تحت تأثیر قرار دهد.

پس از این‌که برای هر سؤال، به خودتان امتیازی بین یک تا پنج دادید؛ جمع امتیازات را تقسیم بر شش کنید. اگر نتیجه بالاتر از ۳.۷ باشد؛ فراتر از میانگین محسوب می‌شود و نشان‌گر داشتن کاریزمای خوب شما است.

وارد اصل مطلب کاریزما می‌شویم

خبر خوب این است که شما می‌توانید میزان کاریزمای خود را با تمرینات و شگردهایی که طیِ چند مقاله‌ی بعدی خدمتتان ارائه خواهیم کرد؛ بهبود و توسعه دهید. برای این کار نیاز به فراگیری آموزش‌هایی خواهید داشت که سعی خواهیم کرد با بیانی ساده و خلاصه آن‌ها را در اختیار شما مخاطبان گرامی وب‌سایت مدیرشاد قرار دهیم.

رهنمودهایی که در مقالات بعدی به‌طور مفصل‌تر آن‌ها را بیان خواهیم کرد؛ مربوط به سه زمینه خواهند بود:

۱- گسترش حوزه‌ی تأثیرگذاری بر سایر انسان‌ها

به این منظور به بیان شگردهای رشد شخصی در این زمینه‌ها خواهیم پرداخت:

وزن هستی: منظور از داشتن وزن هستی، دارا بودن اعتمادبه‌نفس و خوش‌بینی در هنگام شکست است. انسان‌های کاریزماتیک بدون این‌که مغرور یا خودپسند باشند؛ دارای اعتمادبه‌نفس هستند و یا حداقل به خودشان مطمئن‌اند. آن‌ها در این حد نیز محدود نمی‌مانند و به دیگران نیز در داشتن حس اطمینان و اعتماد به نفس یاری می‌رسانند.

چگونه کاریزما باشیمکاریزماتیک بودن، مستلزم داشتن حس و فکر مثبت و دیدن بهترین حالت‌ها در هر شخص یا رویدادی نیز هست. شخص کاریزماتیک، واقعیت خودش را به نمایش می‌گذارد و دیگران را نیز تشویق می‌کند که به‌اصطلاح، خودشان باشند.

۲- استعداد تأثیرگذاری:

مثبت‌گراییِ انسان‌های کاریزماتیک می‌تواند باعث مذاکرات موفق و حل بسیاری از مشکلات بشود. چنین افرادی دارای قدرتی زیاد در مورد قانع کردن انسان‌ها و تأثیرگذاری بر آن‌ها هستند.

کاریزما چیستیکی از کلیدی‌ترین شگردهای انسان‌های کاریزماتیک، یافتن علت‌ها و انگیزه‌های مشترک بین خودشان و دیگران برای اقناع آن‌ها است. به همین دلیل، برخی راهبران و لیدرهای قدرتمند، قادر هستند پیروان خود را به دستیابی به مواردی دعوت کنند که دست یافتن به آن موارد در حالت عادی غیرممکن به نظر برسد.

(توضیح این نکته ضروری است که این شگرد می‌تواند هم در مسیر مثبت و هم در مسیر منفی مورد استفاده قرار بگیرد.)

۳- توانایی راهبری:

توانایی راهبری نیز یکی از توانایی‌های قابل کسب است، هرچند که برخی لیدرها این تواناییِ خود را ذاتی جلوه می‌دهند.

یک فرد کاریزماتیک قادر است هم احساسات خود و هم احساسات دیگران را برای هدفی خاص به خدمت بگیرد.

این افراد، چه صادق باشند و چه صادق نباشند؛ می‌توانند تواناییِ فوق‌العاده زیادی در استفاده یا سوءاستفاده از احساسات انسان‌ها داشته باشند.

شخص کاریزماتیک می‌تواند در ظاهر بسیار آرام جلوه کند ولی چندین نوع کنشِ پنهان درونی که از چشم دیگران پنهان است؛ داشته باشد.

چنین افرادی دوست دارند با دیگران ارتباط برقرار کنند و حرف آن‌ها را بشنوند. قدرت داستان‌پردازی افراد کاریزماتیک زیاد است. برخی از آن‌ها ضمن جدی بودن از قدرت طنزپردازی زیادی نیز برخوردار هستند.

یک فرد کاریزماتیکِ صادق، پاسخ‌هایی را که به مسائل خود و دیگران می‌دهد از درون خود الهام می‌گیرد و مایل به برقراری حس همدلی با انسان‌ها است. ایجاد رابطه‌ی نزدیک با انسان‌ها جزو توانایی‌های دیگر او محسوب می‌شود.

اشخاص کاریزماتیک هنگام صحبت کردن با مخاطبشان تماس چشمی برقرار کرده و از «زبان بدن» به‌خوبی استفاده می‌کنند. در کنار خود گرفتنِ انسان‌ها، لبخند واقعی و صمیمی و انتقال این حس به مخاطب که می‌خواهند برای او مفید واقع شوند، از ویژگی‌های دیگرِ افراد کاریزماتیک و مثبت است.

معنای کاریزما

جمع‌بندی:

در یک جمع‌بندی کلی، کاریزماتیک بودن، شامل استفاده از زبان بدن به شکل مثبت و ایجاد ارتباط پویا، پرانرژی، پر علاقه و تأثیرگذار با انسان‌ها است. از دیگر ویژگی‌های مهم انسان کاریزماتیک می‌توان به خوش‌بینی، اعتمادبه‌نفس و قدرت زیاد در ایجاد حس اطمینان و احترام در دیگران و توان بالا در قانع کردن افراد اشاره کرد.

در مقاله‌های بعدی به بیان روش‌های کاربردی برای افزایش کاریزما خواهیم پرداخت.

منبع (ترجمه و تلخیص):

https://www.skillsyouneed.com/ips/charisma.html

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.